Sartu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Hondarribia
      • Irun
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Iritzia
  • Agenda
  • Bitxikeriak
  • Zozketak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Nor gara
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Sartu
Hiritik At eta Labore Txingudiko kideei elkarrizketa

«Gero eta gehiago dira ekologikorantz jotzen dutenak»

Hondarribia,Irun
EkonomiaGizarteaIngurumena

Lehen sektorearen errealitatea, zentro handietako elikadura, etorkizunari begira dituzten erronkak... Gai ugari ukitu dituzte KM 0 egitasmoaren sortzaile Dornaku Lantz eta Iker Eizagirrek.

Iker Eizagirre (Hiritik At) eta Dornaku Lantz (Labore Txingudi).
2019/05/03
Imanol Saiz Imanol Saiz

Jantokiak, zahar egoitzak, enpresak… Horrelako zentro handietan zer nolako elikadura eskaintzen dute?
Dornaku Lantz: Egia esan, flipatu egin dugu. Erabiltzaileak asko kexatzen dira kalitateaz, egia esan badakigu orokorrean ez dela etxeko janaria bertan eskaintzen dutena. Uste dut bi euro inguruko (edo gutxiagoko) kostua duela horrelako otordu batek. Hori osagai guztiak, atzeko lana, garraioa eta abar kontuan hartuta. Modu industrialean egiten dute, eta horrek merketu egiten du zerbitzua. Egia esan, ez dakit zein balio izan dezakeen horrelako elikadura batek, gainera egunero jaten dutenean. Dietista batekin ari gara lanean [Garazi Lizarralde], eta berak dio dieta hori jatea egunero guztiz desproportzionatua dela. Egunero haragia edo arraia jaten dute ikastetxe eta halakoetan. Kontsumoari, ekologiari eta osasunari begira, ez du inolako zentzurik. Gainera, lehen platera eta postreak ere edozein modukoak izaten dira, azukre eta hidratoz betetakoak. Kontsumo arduratsua sustatzeko ezin da horrelako dieta bat eraman. Gaur egungoa horrelakoa da, oso merkea, erabat ez osasungarria.

Azken urteotan herritarren artean elikadura ohiturak aldatzen ari direla ikusi duzue?
Iker Eizagirre: Bai, hala da. Proiektu honetan lanean hasteko definitu genuen hipotesi hartatik beti esan dugu sentsibilitate aldetik badagoela gero eta kontzientzia gehiago. Gero eta gehiagok ikusten dute kanpoko produktuak kontsumitzeak zein inpaktu duen naturaren ustiapenean, suntsipenean, sortzen diren azpiegituretan… Ikusten hasi gara badagoela sentsibilitate eta kontzientziazio bat jendeak ,prezioaz gain, begiratzen duelako zer sartzen duen gorputzean, asko dira ekologikorantz jotzen dutenak. Baldintzak eta masa kritiko hori dezente handitu da azken urteotan. Baina, sentsibilitate horretatik konpromiso finkoetarako saltoak askoz ere zailagoak izaten dira. Segur aski, demagun, zahar egoitza batean, bertako menua diseinatzen duen pertsona agian egon daitekeela oso sentsibilizatuta gaiarekin, baina, pertsona horrek erosketak egiteko aurrekontu bat dauka, eta egun tokikoak eta ekologikoak ezin du prezioetan lehiatu kanpotik datozen produktuekin, hori argi dago. Merkatu parametroetan dagoen konkurrentzia ezberdintasun hori gainditu behar da.

Horretarako, zein da egin beharreko lehen aldaketa?
Eizagirre: ‘Ados nago’ horretatik ‘politika hau nire zentroan sartuko dut’-era salto handia dago, baina hori da bidea. Ziur aski leku askotan oraindik ez dira lantzen hasi, eta ikusi behar da zein banaketa sistema eraiki daitekeen, aldaketa horiek zentroetan onargarriak izateko. Normalean jantokiko erosketen arduraduna ez da hasiko bere ekoizle sarea eraikitzen, ez daukalako denborarik, eta ziur aski ezta dirurik ere. Eskoletan eta horrelako zentroetan sartzeko oztopo asko daude. Horretarako, eskualde mailako sistema arautu bat eraiki behar da, jantoki kolektibo eta ekoizleei bidea errazteko.

Lantz: Kontsumo indibidualean gauza asko daude. Gure denbora, gure lana, bizitzeko ohitura, gauza asko inplikatzen dira. Denbora daukazu kozinatzeko? 09:00etatik 13:00etara erosketa egiteko aukera duzu? Bizimoldea aldatu behar da, hori ez dago norberaren eskuan. Herritarrak animatzen ditugu bertako produktuak ekoizten dituztenengana gerturatzera, kontserbak edo arroza bezalako produktuak erostea hasiera batean, lehen keinu bezala. Bakoitzak pentsa dezake zein mailaraino egin dezakeen apustu hori.

«Elikadura prezioaren arabera baloratzen dugu, ez dugu beste irizpiderik erabiltzen»

Zaila izanik, erakundeen laguntza ezinbestekoa izango da.
Eizagirre: Zalantzarik gabe. Nabarmendu behar dugu proiektu honekin bide berri bat hasi nahi dugula. Egun dauden baldintzekin oso zaila izango da sistema hori eraikitzea, baina borondatea daukaten agenteak elkartuz proiektu pilotuak jar daitezke martxan. Gero, sektore publikoaren edo instituzioen apustu batekin, modelo bat jar dezakegu mahai gainean. Adibideak eman daitezke. Zahar egoitza guztiek badute finantzazio bat zaintzen duten pertsona bakoitzeko. Agian egon daiteke euro bateko diru laguntza, modelo hori aldatzen joateko. Baliabide publikoz hornitu behar dira horrelako proiektuak.

Nekazarien eta abeltzainen egoera Bidasoan, nolakoa da egun?
Lantz: Esan dezakegu modu dramatikoan galtzen ari garela lehenengo sektorea, ez bakarrik gure eskualdean. Inbertsio, exijentzia maila eta produktuaren prezioa, ia kondena bat da. Badira oraindik horrela lan egiten dutenak, ausartak dira. Lehen sektorean nekazariak eta abeltzainak badaude, baina garai batean baino askoz gutxiago. Hondarribian bai mantentzen direla bertako ekoizleak, eta hemen, Irunen, ere badaude. Baina supermerkatuetara joan eta gehien ikusten dena kanpoko produktuak dira. Hemengo produktuek oraindik ez dute erosle nahikorik. Betiko arazoa hori da, elikadura prezioaren arabera baloratzen dugula, ez dugu beste irizpiderik erabiltzen. Eskualdean badaude, baina babes falta handia dute oraindik.

«Sistema arautu bat eraiki behar da, jantoki eta ekoizleei bidea errazteko»

Hortaz, merkatu hori sortzea izango da konponbidea?
Lantz: Hori da. Kontua da Euskal Herrian ez dagoela nahiko elikagai herritar guztiak artatzeko, asmoa da hori horrela izatera pasatzea. Guk oraingoz baditugu lehenengo sektoreko ekoizleak modu ekologikoan egiten dutenak, baina beste modu batetara ere lan egiten dutenak ere badira eskualdean. Guzti horien arteko merkatu hori sortzea falta da. Ekoizle asko sar daitezke proiektu honetan.

Etorkizunari begira, horrelako proiektuek arrakasta izango dutela uste duzue?
Lantz: Zalantzarik gabe. Gainera, Europako Batasunetik ere diru partida bat dator honetarako. Ipar Euskal Herrian, adibidez,askoz ere normalizatuagoa dago bertako produktuen kontsumoa. Hemen, dirudienez, pauso bat edo bi atzera goaz. Agian handikeria bat da hau esatea, baina ez badugu hau egiten pikutara goaz. Egia da mundua desagerrarazten ari garela, eta horri erantzuteko oinarrizko puntu bat elikadura da. Elikadurak produktuena da sortzen den plastikoaren erdia. Tokiko produktuak kontsumitzeak gauza positibo asko eragiten ditu. Aldaketa klimatikoaren aurrean benetako erantzun bat eman nahi badugu, elikadura ohiturak aldatu behar dira bai ala bai. Askok txiste bat balitz bezala hartzen dute gaia, gehiegikeria dela diote, baina ez da hala.

Erlazionatutako edukiaLur azpitik jantokiko mahaira

Bidasoari buruzko kalitatezko informazioa eta gertukoa jaso nahi dudalako. Euskaraz bizi nahi dudalako eta hizkuntzaren biziberritzea bultzatu nahi dudalako. Herrigintza egin nahi dudalako.Hiriko euskarazko komunitatearen parte izan nahi dudalako. Bidasoak eta bidasoarrok behar dugulako.

Egin HITZAkide

Eguraldia

Iturria:tiempo.com

Agenda

«
abendua 2019
  • abendua 2019
  • azaroa 2019
  • urria 2019
  • iraila 2019
  • abuztua 2019
  • uztaila 2019
  • ekaina 2019
  • maiatza 2019
  • apirila 2019
  • martxoa 2019
  • otsaila 2019
  • urtarrila 2019
  • abendua 2018
  • azaroa 2018
  • urria 2018
  • iraila 2018
  • abuztua 2018
  • uztaila 2018
  • ekaina 2018
  • maiatza 2018
  • apirila 2018
  • martxoa 2018
  • otsaila 2018
  • urtarrila 2018
  • abendua 2017
  • azaroa 2017
  • urria 2017
  • iraila 2017
  • abuztua 2017
  • uztaila 2017
  • ekaina 2017
  • maiatza 2017
  • apirila 2017
  • martxoa 2017
  • otsaila 2017
  • urtarrila 2017
  • abendua 2016
  • azaroa 2016
  • urria 2016
  • iraila 2016
  • abuztua 2016
  • uztaila 2016
  • ekaina 2016
  • maiatza 2016
  • apirila 2016
  • martxoa 2016
  • otsaila 2016
  • urtarrila 2016
  • abendua 2015
  • azaroa 2015
  • urria 2015
  • iraila 2015
▼
»
al.ar.az.og.ol.lr.ig.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Azken 30 egunetako irakurrienak

1

[Galeria] Aurten irabazitako hamar banderak bedeinkatu dituzte

2019/11/30
Hondarribia
2

[Bideoa] 25 urteren ondoren, bueltan da San Tomas eguneko futbito txapelketa

2019/12/02
Irun
3

[Galeria] Euriari bertsoekin egin diote aurre hondarribiarrek

2019/11/30
Hondarribia

Zozketak

BILBOKO ARTE EDERRETAKO MUSEOA

Eskaintzak

EKAINBERRI

egutegia.azala

Gure berri

Jarri paretan HITZAren 2019ko egutegia

Hemeroteka

Papereko zenbakiak PDF formatuan

+
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
  • Nor gara
  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea, 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Cookieak
  • Pribatutasun politika
Laguntzaileak
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

egin zaitez HITZAkide

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.   

Privacy & Cookies Policy

Necessary Always Enabled