• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Hondarribia
      • Irun
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  •  Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Zerrenda
    • Hilabetea
    • Agendan parte hartu
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Denda
  • ADIMEN ARTIFIZIALA
  • Zerbitzu gida
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Sartu
EkonomiaIngurumena

[Erreportajea] Kontsumo joerei bira ematen

Eskualdeko kontsumoa, ekoizpena eta elikadura eraldatzeko pauso berri bat eman nahi du Labore Txingudik dendaren lehen urteurrenean. Material berria behar dute.

Argazkia: Gari Garaialde.
Imanol Saiz
Irun
2020/10/16

Irungo Uranzu kaleko Labore Txingudi dendak jada urtebeteko ibilbidea egin du. 2019ko urriaren 12an bide berria hasi zuen kooperatibak, eskualdeko kontsumoa, ekoizpena eta elikadura eraldatzeko pauso garrantzitsua eman zuten. Ordutik, hazkunde nabaria izan du elkarteak, auzotarren kontsumo joerak, pixkana bada ere, aldatzen ari dira.

Elkarteko kide Dornaku Lantzek azaldu duenez, iaz jarritako helburuak bete dituzte. 80 bazkide ingururekin zabaldu zuten denda, eta egun, 210 dira. «Hasierako helburua 200 bazkide lortzea zen, beraz, oso pozik gaude. Gure perspektibak gainditu dira». Ohiko bezero asko erakarri dituztela dio, bereziki adineko emakume asko gerturatu direla dendara azken hilabeteotan. Auzoan denda erreferente bilakatu da Labore, askok eguneroko erosketak bertan egiten baitituzte jada.

Denda zabaldu zutenetik pixkanaka joan direla kontatu du Lantzek, «minimo batzuekin» hasi zirela, baina egungo eskaerak eskaintza handitzea behartu die. Hala, crowdfunding kanpaina bat abiatu berri dute, hozkailu berri bat eta granel ontziak erosi ahal izateko. «Bertako ekoizle asko astean bitan etortzen dira, eta justua erosten dugu ez txartzeko. Hozkailuarekin aukera izango genuke bertako ekoizleen eskaintza zabalagoa izateko». Granel ontziekin, gainera, plastiko gutxiago sortzeko helburua dute.

Momentuz, 700 euro jaso dituzte, eta helburua 4.000 euroko langa gainditzea da. Aurretik, 28 egun ditu Labore Txingudik. Haiekin kolaboratzeko interesa dutenek, webgune honetara jo beharko dute, eta bertan, Labore Txingudiren kanpaina bilatu.
Koronabirusak, gainera, erabat baldintzatu du dendaren estreinaldiko urtea. Halere, egoerak bultzada bat eman diela aitortu du Lantzek, beste denda askok nabaritu duten igoera hori ere sumatu dutela. «Alarma egoeratik ia bikoitza saldu dugu. Beste dendetan bezala lanez lepo ibili gara». Osasun larrialdiak «tokikoa indartu» duela uste du Lantzek, jendea «ero moduan bertako produktuak erosten» hasi zela. «Argi geratu dena da horrelako edo bestelako krisi baten aurrean bertako kontsumoak bermatuko duela elikadura, funtsezkoa da horretan inbertitzea etorkizunari begira».

Horrekin lotuta, kontsumitzeko joerak pixkanaka aldatzen ari direla dio pozik Laboreko kideak, zorionez, «bogan» dagoen eztabaida dela. «Zorionez gero eta kontsumo arduratsuko gune gehiago daude inguruan. Nik, kontsumitzaile gisa ez dut nire burua Alcampon erosten ikusten jada, eta uste dut hurrengo urteetan jende askok erabaki hori hartuko duela, dendan hori sumatzen ari gara», erantsi du Lantzek.
Bigarren urte honi begira orain arte lortutakoa mantendu nahi du Labore Txingudik. «Efizientzia eta kalitatea hobetu». Hori izango da Lantz eta konpainiaren zeregin nagusia.

Labore Txingudik abiatutako crowdfunding-ean parte hartzeko, egitasmoa gertutik ezagutzeko edota bazkide egiteko interesa duten bidasoarrek hemen informazio eta xehetasun guztiak dituzte eskuragarri.

Saskiak, online
Elikadura eraldatzeko pausoa ematen hastea gero eta errazago dute Bidasoan. Izan ere, Hondarribiko agroekologia eremuan Bidasoa Km 0k egitasmo berezia abiatu duela kontatu du  Lantzek. Internet bidez garaian garaiko barazki eta frutaz  betetako saskiak eskatzeko aukera ematen hasi dira. Webgune honetan egin daitezke eskaera horiek.

Erlazionatutako edukia«Agroekologian beste urrats bat emateko» crowdfunding kanpaina bat abiatu du Labore Txingudik[Galeria] Elikadura eta ohitura osasuntsuei ateak zabaldu dizkiete
Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

Zerbitzu Gida

 

 

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6

Eguraldia

Iturria:tiempo.com
  • Hondarribia
  • Irun

Azken 7 egunetako irakurrienak

 

 

 

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea, 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.