• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Hondarribia
      • Irun
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  •  Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Zerrenda
    • Hilabetea
    • Agendan parte hartu
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Denda
  • ADIMEN ARTIFIZIALA
  • Zerbitzu gida
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Sartu
Gizartea

Urtea osasuntsu ere amaitu daiteke

Gabonetako ohiko menu pisutsu horiei alternatiba bat eskaini die aurten Irungo Garazi Lizarraga nutrizionista eta dietistak. Datozen asteetako otorduei begira, zenbait gomendio eta proposamen eman ditu.

Imanol Saiz
Irun
2017/12/15

Isabel Mancebo Baldaren ilustrazioa.

Hilaren 21etik [San Tomas egunetik], herritarrek tripak janariz zein edariz betetzen dituzte, ohiko bazkari eta afari oparo horietan. Inork ez luke sekula zalantzan jarriko Gabonetako otorduak ez direla urteko unerik osasuntsuenak, baina gutxik egiten diote so medikuak edota logikak gomendatutakoari. Gehiegizko otordu horiek ordaina izan ohi dute gorputzean. Otarrainxkak, patea, arkumea… Zaila izaten da Gabonetan jaki horiei muzin egitea. Irungo nutrizionista eta dietista Garazi Lizarragak festetan osasuntsu gozatzeko ideiak eman ditu. Egungo osasun sistema «gaixotasunetik eraikita» dagoela dio dietistak, ez dela prebentzioa begiratzen. Gizartea, orokorrean, «bizitza ez osasuntsu bat eramateko eraikita» dagoela ere adierazi du, eta horren ondorioz, ohiko gaixotasunak maiz agertzen direla. Kaltegarriak diren elikagai horien kontsumoa datozen hiru asteetako bazkari eta afarietan izugarri igotzen dira, Lizarragaren ustez: «Zaintzen den jendea badagoen arren, orokorrean urteko elikadura eskasa baldin bada, eta barazkien kontsumoa oso mugatua baldin bada, Gabonetan oraindik eta neurriz goragokoa da». Otordu horiek erabateko gehiegikeria direla azaldu du irundarrak, eta ahal den neurrian, horri irtenbide bat eman dakiokeela. «Urte guztian zehar bekatu ditugun gauza guztiak sartzen ditugu Gabonetan», gehitu du. Gainera, herritarren artean zabaltzeko ondorengo gogoeta plazaratu du: «Data horiek hain bereziak baldin badira, zergatik jaten ditugu ez osasuntsuak eta hain txarrak diren jakiak?». Jaki horiek eragindako bihotzerre eta betekada klasiko horiei erremedio bat jartzeko asmoz, datozen Gabonetarako zenbait gomendio eman ditu dietistak. Urtea osasuntsu bukatzeko aukera badago. Menu gozo eta osasuntsua Irundarrak, «bai ala bai», barazki plater bat sartuko luke menu osasuntsu batean, entsalada edo menestra berezi bat osatuz. Besteak beste, denboraldiko azalorea, kardua edota alkatxofak jatea gomendatzen du. Gainera, ohiko gildak ere jan daitezkeela onartu du dietistak, eta pikatzeko erremolatxaz edota ahuakatez egindako patea egitea proposatu du. Bigarren platererako, lehena barazkia izan bada, noski, haragia edo arraia jatea ez du gaizki ikusten. Hala ere, animali jatorrikoa jan beharrean, barazki jatorriko plater berezia egingo luke Lizarragak —lasagna beganoa edota olo albondigak, adibidez—, eta arraina 24rako eta haragia 25erako gordeko lituzke.  Bukatzeko, postre gisara, azukre gutxiko turroiak egingo lituzke hark. Eta, trufa klasikoak galdu ezin dituztenentzat, datilez eta fruitu lehorrez egindakoak gomendatuko lituzke. Janariaz gain, edaria da Gabonetako otorduetako beste osagai nagusia. Lizarragak proposatutako menua janez gero, ardo kopa batzuk har daitezkeela argitu du, baina osasuntsuena, nola ez, urarekin jatea dela. Urtea amaitu ostean, osasuntsu zein gaizki jan duten guztiei, barazki asko jatea gomendatuko lieke, eta horrekin batera lekaleak eta zereal integralak eguneroko dietan sartzea. «Produktu ultraprozesatu eta enbasatuak» saihesteko gomendioa eman du. Datozen Gabonetan, gogoratu, jan-edanaz goza daitekeela, baina, aldi berean, modu osasuntsuan.
Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

Zerbitzu Gida

 

 

Agenda

uztaila 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Eguraldia

Iturria:tiempo.com
  • Hondarribia
  • Irun

Azken 7 egunetako irakurrienak

 

 

 

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea, 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.