• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Hondarribia
      • Irun
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  •  Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Zerrenda
    • Hilabetea
    • Agendan parte hartu
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Denda
  • ADIMEN ARTIFIZIALA
  • Zerbitzu gida
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Sartu
Gizartea
David Rodriguez. Danako jatetxeko jabea.

[Elkarrizketa] "Sukaldea gogorra da; hori da eskoletan lehenik irakatsi behar dutena"

Gipuzkoako Pintxo Txapelketa irabazi du Naiara Abandorekin batera ‘Antxue’ pintxoarengatik. Txapelketaz, pintxoez eta Danakoz gain, pandemia ostalaritzan uzten ari den ondorioak ere izan ditu hizpide sukaldariak.

David Rodriguez Danako jatetxeko jabea eta sukaldaria.
Aizpea Amas Agirre
Irun
2021/12/24

Txapelez beteta daukazu tabernako horma, eta beste sari bat ere batu berri duzu. Nola baloratzen duzu?

Sariak irabaztea erraza izango balitz bezala [barrez]. Oso pozik. Guretzat energia txute bat da. Azkenean, orain dela hiru urte eta erdi iritsi ginen auzo honetara, eta apustu oso serioa egin genuen pintxoen inguruan. Beraz, sari hori etxera ekartzeak esan nahi du gauzak ondo egiten ari garela eta gogoa ematen dizu ildo horretan jarraitzeko.

‘Antxue’ pintxoarekin irabazi duzue txapelketa, nola sortu duzue?

Barran beti eduki izan dugun pintxo bat da. Duela bi urte Euskal Herriko Pintxo Txapelketako Tradizional atalean parte hartu genuen, eta bigarren geratu ginen. Barran pintxoak jartzen ditugunean gehien saltzen dena da. Bezeroa ere bidea markatzen joaten da: pixkanaka ukituak ematen joan gara. Niri antxoak asko gustatzen zaizkit, eta prestatzeko puntua hartua diogu. Beraz, bezeroekin eta Danakoko taldeko jendearekin joaten gara osatzen; denek probatzen ditugu pintxoak.

Zer eduki behar du pintxo on batek?

Lagun bat badut, Iruñean, eta berak beti esan du pintxo batek crunch eta punch eduki behar dituela. Nik beti esaten dut pintxo bat garaile izateko behin jaten bukatzean, beste bat jateko gogoarekin geratu behar zarela. Hori lortzea oso zaila da. Niretzat zaporea da garrantzitsuena, pintxoa apain dezakezu nahi duzun modura, baina ahoan sartzen baduzu eta ez bazaizu gustatzen, edo ez badizu ezer transmititzen… Gero egia da testurekin jokatzea ahoan ondo dagoela; begiekin ere jaten da, baina niretzat funtsezkoena zaporea da.

Zergatik egin zenuten pintxoen aldeko apustu hori Danako bezala?

Pintxoekin hasi ginenean albo batera utzi genuen jatetxea, eta hona iristean, apustua garbia izan zen: ez genuen menurik jarri, pintxoak bakarrik. Agian jendeak ez zuen horren aldaketa handia ulertu, eta birplanteatu ondoren, mantendu egin ditugu eguneko nahiz astebukaerako menua. Ez daukagu kartarik, baina bai pintxo degustazio menu bat. Oso zaila da bakarrik pintxoekin bizitzea, eta gehiago Irunen. Asko kostatzen ari da, eta borrokan ari gara pintxoak sustatzeko. Asmoa dugu urtarrila edo otsaila inguruan pintxo txapelketa bat antolatzeko Irunen.

Irundarrak pintxoen mundura sartu nahi dituzue, beraz.

Beti egon dira pintxoak Irunen, baina gehiago murgiltzea gustatuko litzaiguke. Azkenean, geldialdi moduko bat egon da ostalaritzan, frankizia asko sartu dira, eta Irun ere dagoen moduan dago. Duela zortzi edo bederatzi urte, pintxo txapelketetara joaten ginenean, Irungo taberna asko aurkezten ziren, eta orain, Manolo tabernakoak eta ni baino ez. Horretara bueltatzea polita litzateke. Azkenean, lagunak egin eta asko ikasteko balia daitezke lehiaketa hauek.

Zergatik ez da jendea animatzen?

Ez dakit… pandemia, erosotasuna… Gero ere egia da langileak aurkitzea ere oso zaila egiten ari zaigula: jende askok ikasten du sukaldaritza, baina, gero, ez du lan egin nahi. Sukalde batean egotea gogorra da, eta hori da eskoletan irakatsi behar duten lehen gauza: zuk lan egiten duzu besteak jai dutenean. Pandemiarekin jende askok ostalaritza utzi du, lanik gabe geratu zirelako edo aldi baterako lan erregulazioan. Orain, lana sortzen ari denean, jendea falta da; beste lan batzuetan hasi dira, ez dute bueltatu nahi.

Pandemia aipatu duzu gainetik, nolakoak izaten ari dira bi urte hauek?

Oso nekatuta gaude. Fase guztiak pasatzen joan gara: utzi digutenean, kafeak leihoan saltzen; take away; baita etxeetara banaketa ere Irungo taxiekin… Ostalaritzarekin tematuta dabiltza eta niri amorrua ematen didana da agintariak, batetik, esaten ibiltzea zaindu behar dugula gastronomia gure balio handiena delako, baina gero, bestetik, ez digute lan egiten uzten. Ez dute lotsarik. Ia bi urte eta gero 3.000 euro baino ez dizkigute eman. Hala ere, hau guztia pasatu badugu, ondo irtengo gara; normaltasuna itzultzean lan gehiago egingo dugu.

Azken asteetan enpresa bazkariak eta afariak izan dituzue. Nabaritu duzue jaitsieraren bat erreserbatan?

Sumatu dugu mahai batzuetan azken momentuan baten batek huts egin duela, bi-hiru gutxiago etorri dira azkenean. Baina, oro har, ez. Jendeak ateratzeko gogoa dauka. Ez bagara ateratzen zer daukagu: lanetik etxera eta etxetik lanera? Jendeak sozializatu eta bizitza egiteko beharra dauka. Hemen Euskal Herrian beti ospatu izan dugu dena mahai baten inguruan, orduan hori kentzen badigute, zer?

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

Zerbitzu Gida

 

 

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6

Eguraldia

Iturria:tiempo.com
  • Hondarribia
  • Irun

Azken 7 egunetako irakurrienak

 

 

 

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea, 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.