• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Hondarribia
      • Irun
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  •  Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Zerrenda
    • Hilabetea
    • Agendan parte hartu
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Denda
  • ADIMEN ARTIFIZIALA
  • Zerbitzu gida
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Sartu
EkonomiaGizartea

[Erreportajea] Bizitza ospatzeko modurik ez

Taberna eta jatetxeek hiru aste daramate pertsiana jaitsiarekin. Irekita daudenak, eramateko janaria ematen ari dira bakarrik. Arauak errusiar mendia izan dira ostalarientzat.

Errenteria-Oreretako Xabier Olaskoaga plazan ohikoa da terrazak ikustea. Ez dago horren arrasto bat bera ere.
Erik Gartzia
Hondarribia,Irun
2020/11/27

Errenteria-Oreretako Gamon Zumardiko orbela ez dago zapalduta.
Donibaneko kale zaharrak inoiz baino museo izaera handiagoa du.
Hondarribiko San Pedro kalean paseoa da jarduera nagusia.
Antxoko Axular plazan zurrumurru handirik ez dago.
Trintxerpeko kale itzaltsuak ez daude hain argituta.
Oiartzungo Kastro iturriaren jarioa inoiz baino gardenago entzuten da.
San Pedroko arrantzaleek ez dute fuel propiorik.
Irungo Karrika Nagusiko aldapa igotzea gehixeago kostatzen da.
Lezoko plazako bidegurutzearen aurrean zalantza handiagoak daude orain.

Gaur beteko dira hiru aste kañeroen txorrota itxi edo azkeneko baxoerdi erronda eskatu zenetik. Etxean kontsumi daitezke ardo, garagardo edo pattarrak, baina hori baino gehiago da ostalaritza: sozializatzeko eta aisiarako gunea.

Herritar askok beren aisialdi ohiturak aldatu behar izan dituzte, ohiko topagune ziren horiek gabe inprobisazioari tarte egin behar izan diote… Orain okindegiak eta haren inguruek betetzen dute, nolabait, taberna, jatetxe edota kafetegiek zuten funtzio soziala.

Ogia erostearekin batera eskuak berotzen dituen kafearekin ateratzen dira asko… baina ez da gauza bera ipurdia erraz berotzen eserleku baten gainean jartzea edo harrizko petril hotz edo kaleko banku heze batean.

Ostalaritzak izan dituen neurriak kulunka baten modukoak izan dira, atzera eta aurrera ibili behar izan dira, gelditu behar izan duten arte. COVID-19ak hala behartuta, establezimenduek pertsiana lehenengo aldiz martxoan jaitsi behar izan zuten, eta maiatzera arte ezin izan zuten berriro ireki, baina askok arintze fasearen hasieran ez irekitzea erabaki zuten, baldintzak gogorregiak zirela iritzita.

Ekainerako lokal gehienek ireki zituzten ateak, eta ez baldintza gogorretan. Ostalariek ordutik aldarrikatu dute arauak beti dituztela, beren eta bezeroen hobebeharrez.

2019an pentsaezinak ziren hainbat gauza iritsi ziren tabernetara: gel hidroalkoholikoak ateetan; kontsumizio bakoitzaren ondoren mahaia garbitu behar izatea; eserleku kopuru mugatuak, barruko edukieran ere; pintxoak estali behar izatea; ordutegien mugatzea…

Konfinamenduaren ondorengo arintze faseari Normaltasun berria izena jarri zioten erakundeetako agintariek, baina normaltasun-eza izan da nagusi.

Ireki ez duten establezimendu batzuk, aldiz, bidean geratu ziren, eta Salgai kartela jarri behar izan dute lehen lantoki zuten establezimenduaren leiho edo ateetan.

Batzuek ezin izan diote pandemiak eragindako itxierari eutsi, eta erakundeek emandako diru laguntzak eskasak izan dira aurrera egin ahal izateko. Biziraun dutenek laguntza handiagoa eskatzen jarraitzen dute, beren sektoreak aurrera egin dezan.

Esaten da itxaropena dela galdu behar den azkeneko gauza. Pandemia oroimen txar bat besterik ez denean, orduan, orduan egongo dira ostalariak, bizitza ospatzeko lanean.

Erlazionatutako edukia«Aurreztuta genuen ia guztia gastatu dugu gauzak erosteko»
Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

Zerbitzu Gida

 

 

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6

Eguraldia

Iturria:tiempo.com
  • Hondarribia
  • Irun

Azken 7 egunetako irakurrienak

 

 

 

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea, 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.