• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Hondarribia
  • Irun
  • Albistea
  • Editoriala
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainhoa Mariezkurrena Etxabe
  • Aitor Odriozola Zubillaga
  • Aitziber Zapirain
  • Aizpea Amas
  • Aizpea Amas Agirre
  • Alaine Aranburu Etxegoien
  • Ane Mendizabal Sarriegi
  • Asier Perez-Karkamo
  • Beñat Agirresarobe
  • Beñat Trigo
  • Ekaitz Zabalza
  • Erik Gartzia
  • Erik Salazar
  • Ikerne Zarate
  • Imanol Saiz
  • Joseba Arratibel Ladron
  • Judas Arrieta
  • June Romatet Ibarguren
  • Leire Perlines
  • Maddi Goikoetxea Juanena
  • Mikel Del Val
  • Mikel Martinez
  • Oarso Bidasoko Hitza
  • Oier Iriarte Arrondo
  • Olaia Gerendiain
  • Rebeka Ruiz
  • Urko Etxebeste
  • Urko Iridoy Alzelai
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Hondarribia
      • Irun
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  •  Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Zerrenda
    • Hilabetea
    • Agendan parte hartu
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Denda
  • ADIMEN ARTIFIZIALA
  • Zerbitzu gida
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • nor gara
  • zozketak
  • eskaintzak
  • denda
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

"Antxoa da izarra, baina berdelak iristen direnean..."

Bertako Produktuaren Astearen barruan, Gorka Cepedak tailerra eskaini zuen asteazkenean. Aurretik, azokara hurbildu zen erosketa egitera.

Asier Perez-Karkamo
Hondarribia
2018/04/20
Andoaindarra da jaiotzez baina dagoeneko bi hamarkada eta erdi igaro dira Gorka Cepeda Bidasora etorri zenetik, eta 18 urte Hondarribian Arroka-Berri jatetxea ireki zuenetik. Gustura dago Higerreko bidean lanean, eta herriko eragileek laguntza eskatzen diotenean ez du zalantzarik baiezkoa emateko. Bertako Produktuaren Asteko aurtengo ekitaldirako tailer bat egingo ote zuen galdetu, eta baietz esan zuen pentsatu gabe. Asteazkenean Damarriko azokara hurbildu zen, generoa ikusi eta ikastarorako menua erabakitzeko.
Gorka Cepeda

Gorka Cepeda asteazkenean Damarriko azokan, tailerrerako erosketa egiten

Zertara etorri zara merkatura? Gaurko tailerrerako bertako produktuak erabili behar ditudanez, egunean bertan erabaki behar duzu zer prestatu, merkatuan aurkitzen duzunaren arabera egiten duzu aukeraketa. Ekoizleei aurretik galdetu nien baina, hainbeste euri egin duenez, haiek ezin zuten jakin zer izango duten saltzeko moduan. Horregatik, zer hobeto merkatura bertara etorri, zer dagoen ikusi eta dagoenetik aukeratzea baino? Bestela, normala al da sukaldaria azokara hurbiltzea edo ekoizleekin tratua izatea? Beharko luke [keinua eginez], eta egiten da, ez beti, baina egiten da. Guk, esaterako, Xalbardin ekoizlearekin urtetan ditugu tratuak eginak, eta horrez gain, jatetxean gure baratze propioa dugu. Ahalik eta gertuen dagoen produktua eskura jasotzen saiatzen gara. Gaur egun, dena hain industrializatua dagoenez, edozein tokitan edozer gauza lor dezakegu. Baina saiatzen gara ahal den gehienetan bertako produktua erosi eta erabiltzen, besteekiko alde handia dagoelako. Zer garrantzia dute tokiko ekoizleek zuen jatetxean? Garrantzia handia dute. Bertako produktuak ematen dizun bermea ez dauka bertakoa ez den edozein produktuk. Badakizu ekoizleak hazi duela, jaso, bildu, bere bizitza hori da, horretan dabil, badakizu zer eta nolako generoa darabilen. Eta hori ordainezina da. Tokiko produktuek leku handia dute jatetxean. Lehen esan dizut, baratzea badugu, eta Pakitak egunero baratzea egiten digu, eta sekulako luxua da aukera hori izatea. Kuboarekin etortzen bada urteko lehen lau tomateekin, lau tomate horiek guretzat dira seguru. Piperrak, ziazerbak, kalabazak… [arnasa hartu du]. Sekulako garrantzia du tokiko produktuak. Eta, zure ustez, zer suposatzen du ekoizle batentzat, herriko taberna eta jatetxeetako sukaldari edo arduradunek haien produktuak erosteak? Nik uste asko eskertuko dutela. Bertako jendeak bertako produktuak hartzen baditu, motibazio handia izango da haientzat. Hondarribiko jatetxe batean zure produktuak jaten direla jakitea harro egoteko modukoa da, motibazio handia. Ez da lehen urtea Bertako Produktuaren Astearekin kolaboratzen duzuna. Zergatik egiten duzu? Ez dago, nola esan, arrazoi handirik, ez da ezer berezia egiten dudana. Bertako produktuak dira, bertako ekoizleak, bertako jatetxeak… Herria da finean. Laguntza eskatzen badute, nola esango dut ezetz? Guk geuk ez badiogu elkarri laguntzen, galduta gaude. Bigarren aldia da laguntza eskatzen didatena, eta gustura egingo dut, herriak eskatuta beste gauza batzuk egin ditudan bezala. Eta bi beharrean zazpi badira, zazpi horiei pozik esango diet baietz. Aurten sukaldaritza tailerra gidatzea eskatu dizute, menu bat osatzeko. Azokan aurkitu al duzu behar zenuena? Gutxi gorabehera zer egin banekien azokara etorri aurretik, ideia bat banuen. Baina esan bezala, zer dagoen jakin arte ezin duzu ezer itxi. Larunbatean ere izan nintzen azokan, San Pedro kalekoan, zer genero dagoen ikusteko. Ekoizleekin hitz egin nuen eta zera esan zidaten, ez zekitela asteazkenean zer izango zuten, gauza batzuk baietz, baina eguraldia halakoa izanda, ezin zutela ezer ziurtatu. Negua gehiegi luzatu delako… Bai, gehiegi, denentzako. Eta baratzean dagoen jendearentzat nazkagarria izan dela esan daiteke. Ez daukate ezer saltzeko. Baina moldatuko naiz, aurretik banuen zirriborro bat, gaur azokara etorri eta gero gauza pare bat aldatu beharko ditut. Eta, zer prestatuko duzu? Hasteko babarrun zuriko humusa eta berdurak tenpuran. Ondoren, berdela eskabetxean. Gero, txerri solomillo tatakia, baba eta banbuarekin; eta postrerako, torradak. Solomilloa izan ezik, beste guztia bertakoa da. Baita banbua ere? Baita ere, jatetxe ondoan jasoa. Jaizkibel magalean banbu pila dago, lehenago gehiago zegoen, baina oraindik asko geratzen da. Sukaldaritzarako ez da apenas erabiltzen, eta oso jaki interesgarria da.
Gorka Cepeda Bertako Produktuaren Astea

Gorka Cepedaren tailerra, asteazken arratsaldean, Itsas Etxea elkartean

Ba al dakizu nolako jendea izango duzun tailerrean? Ez, ez dakit. Aurrekoan [duela bi urte] etxekoandre dezente izan nituen, kaleko jende arrunta, kuriosoren bat beste jatetxe batetik edo… Aurreko egunean galdetu egin nuen ea zer nolako jendea ari zen izena ematen, eta denetarik zegoela esan zidaten. Hori da dakidana. Ostalaritza eskolatik ateratakoekin lan egin ohi duzu. Desberdina al da oinarrizko sukaldaritza formazioa ez dutenei sukaldaritza erakustea? Guk dakiguna erakutsiko dugu, aurrekoa sukaldaria izan ala ez izan. Batzuetan, azalpenetan gehiegi sakondu gabe egin beharko dugu, beste batzuetan, goitik behera azaldu beharko dugu dena, jendearen arabera. Baina finean, egingo ditugun platerak jatetxeko plateren antzerakoak izango dira. Lan handia al da? [Barrez] Lana ez, erronka bat da. Duela bi hilabete esan zidaten egin behar nuela, baina gaur arte ezin izan dut erabaki zer egingo dudan. Atzo gauean ohean bueltaka hasi nintzen, ‘zer egingo dut, zer egin dezaket? Ideia badut, baina nola?’. Tailer batek urduri jartzen al zaitu? Bai noski! Urduri jarriko ez bagina, galduta geundeke. Gure lana inporta ez zaigula esan nahiko luke horrek. Aste honetan baratzeetan nahiko eskas dabiltzala esan duzu. Baina, urte osoa hartuta, zein edo zeintzuk dira Hondarribiko produktu izarrak, lehorrekoak nahiz itsasokoak… Itsasokoak, dudarik gabe, antxoak, baina berdelak iristen direnean, sekulakoak iristen dira. Eta baratzekoak… piperrak eta tomateak, hemengoak direnean, horrek ez du preziorik. Egia da gaur azokan ez dagoela genero asko, baina gauza batzuk aurkitu ditut. Atxikoriak erosi ditut, oso jende gutxik jaten dituenak. Behin Donostian erosi nituen. ‘Emaizkidazu atxikoria batzuk’, bota nuen, eta emakumeak begiratu zidan, ‘atxikoriak, ezagutzen al dituzu, ba al dakizu nola egiten diren?’, erantzun zidan. Asko gustatzen zaizkit. Atxikoriak, ziazerbak… umea zarenean ez dituzu gustuko, handitzen zarenean aldatzen da hori. Baina gaur aurkitu dudan gauzarik gustukoena baratxuriak [aurpegia piztu zaio], baratxuri freskoak, itxura ederrekoak, gozo-gozoak.

Irakurri: Azoka baino askoz gehiago izango da biharko merkatua

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

Zerbitzu Gida

 

 

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6

Eguraldia

Iturria:tiempo.com
  • Hondarribia
  • Irun

Azken 7 egunetako irakurrienak

 

 

 

Azken berriak

Harpidetu zaitez gure buletin irekira!
Astekarko eduki nagusiak, asteko albiste ikusienak, martxan ditugun zozketa eta egitasmoak, asteburuko egitarauen agenda eta askoz gehiago!
Ostiralero zure posta elektronikoan.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 943 34 03 30
  • oarsobidasoa@hitza.eus
  • Irun kalea, 8, Errenteria-Orereta 20100
  • Nor gara
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.